Натхнення перед вихідними: чорно-білий бал та «лебідки» Трумена Капоте

26 квітня 2024

Кілька тижнів тому завершився другий сезон серіалу «Ворожнеча», який розповідає про трагічний фінал дружби між американським письменником Туменом Капоте та його подругами – найвпливовішими жінками нью-йоркського вищого суспільства. 

До того як бути вигнаним з Мангеттену, через скандальне оповідання у примірнику Esquire, відомий публіцист встиг влаштувати «Чорно-білий бал». Подію, яка пройшла у листопаді 1966 року у готелі Плаза не даремно вважають вечіркою століття, адже автору «Сніданку у Тіфанні» вдалося об’єднати під одним дахом політичну еліту і голлівудських зірок, змусивши увесь світський Нью-Йорк марити про запрошення та вигадувати найекстравантніші образи. Серед 540 гостей були співак Френк Синатра з молодою подругою Мією Ферроу, колишній король Великобританії Едуард VIII з дружиною Волліс Сімпсон, бізнесмен Генрі Форд, художник Енді Уорхол та головна редакторка Vogue Діана Вріланд. Але уся увага публіки була прикута до «лебідок Капоте» та «почесної гості», ім’я якої Трумен мав оголосити під час свята. Всупереч очікуванням нею стала видавчиня The Washington Post Кетрін Грем.

На той час кар’єра письменника була на вершині успіху. Його новий роман «Холоднокровне вбивство» приніс визнання критиків, любов публіки та фінансову забезпеченість, адже видавництво відразу замовило у нього наступну книгу. Майбутня робота Капоте «Почутті молитви» мала бути присвячена світському життю Америки. А хто ще міг наважитися на таке зухвальство як не улюбленець творчої богеми та багатої еліти. Іронія полягає у тому, що сам письменник був провінціалом з Луїзіани і переїхав до Нью-Йорка після того, як його мати вдруге вийшла заміж. Через своє просте походження жінка була посміховиськом для вищого суспільства і зрештою наклала на себе руки. Що стосується Трумена, то він доклав максимум зусиль, аби з аутсайдера стати найбажанішим гостем у маєтках нью-йоркських багатіїв. Для Капоте ці жінки символізували гроші, можливості, визнання та владу. Попри свій статус «лебідки» були самотні й потребували вірного друга, з яким могли б обговорити світські плітки та власні потаємні секрети такі, як зради чоловіків, проблеми з грошима чи труднощі в сім'ї. Саме такою людиною став американський літератор – завжди уважний і здатний дати гарну пораду.

Але повернемось до балу… Сі-Зі Гест, Лі Радзивілл, Ненсі «Слім», Бейб Пейлі та інші гості танцювали до 3:30 ночі, а наступного дня про світську подію говорила кожна газета та журнал. На той час бал коштував Трумену лише 16000 доларів, що сьогодні було б близько 150000 доларів. Попри очікування, захід мав скромні декорації та меню, але суворий дрес-код. Згідно з запрошенням, усі мали бути одягнені у чорно-білі кольори та мати маску, яку необхідно було зняти опівночі. Ідея з кольорами була позичена з улюбленого фільму Трумена «Моя чарівна леді», у якому виконавиця головної ролі Одрі Хепберн з’являться у вишуканій сукні та капелюшку на кінних перегонах. 

«У якомусь сенсі цей бал був модним змаганням для «лебідок», – коментує наряди жінок дизайнер Зак Позен. Попри те, що за образи героїв у серіалі відповідала художниця по костюмах Лу Ейріч, епізод з балом довірили Заку. Завдання стало викликом для нього, адже попри безліч знімків (на заході було присутньо близько 200 фотографів) деякі гості не були сфотографовані. Як виявилось, Трумен дозволив своїм найближчим друзям завітати до свята через секретні двері, тому що вони вважали черезмірну увагу преси занадто вульгарним явищем. За словами автора серіалу Раяна Мерфі, він не бажав бачити досконало відтворені сукні світських дівчат, навпаки – важливо було створити казку на екрані, тому дозволив Заку не зупиняти творчу фантазію. 

Так до сукні Сі-Зі Гест додали об’ємну аплікацію у вигляді квітів, підкреслюючи не тільки захоплення дівчини садівництвом, а також її добре серце (вона була єдиною з «лебідок», яка залишилася поряд з Труменом після скандалу). Подібні легкі наряди можна знайти серед колекцій брендів Co та Magda Butrym, які чудово поєднаються з більш гламурною сумкою з пір’ям від Oseree.

Аутсайдерці Енн Вудворт, яку Трумен охрестив «павою», Зак розробив масивний головний убір з пір’ям та кристалами. Точно невідомо чи була вона справді присутня на цій події. Але якби їй довелося б обирати образ сьогодні, то їй підійшла б сукня Materiel, кардиган прикрашений кристалами від Santa Brands та обруч Area.

Костюм «справжнього лебедя» Бейб був доповнений білими крилами, хоча в реальному житті вона була єдиною, хто порушив дрес-код, з’явившись у бальній залі у червоній сукні. Тому обирайте самостійно, бути вам романтичною героїнею у сукні «лебідки» від The Attico або сміливо порушувати будь-які правила і диктувати власні устави у червоному вбранні від Marc Le Binah.

Суттєві зміни також трапились з костюмом Лі Радзивілл. «На жаль, світ кіно диктує свої правила, і в мене було лише кілька тижнів, щоб пошити усі костюми», – пояснює причину Позен. На реальній події сестра першої леді США з’являється у повністю розшитій сукні, але у команди не вистачило часу на створення такої розкоші. Тому на екрані Лі одягнена у жакардове пальто з абстрактним квітковим малюнком, що робить її схожу на єгипетську царицю. У реаліях нашого життя краще повторити такий прийом за допомогою суконь Versace Jeans Couture або Alexander McQueen.

Ще однією гостею-легендою була «Слім» Кіт, фотографії якої не з’явились у газетах. Тому Зак, беручи до уваги її любов до комфортного одягу, створив для красуні штани та театральне пальто. А замість маски жінка з’явилась в чорних окулярах. «Слім» завжди була бешкетницею і занадто крутою для будь-яких правил, тому і стала іконою стиля», – прокоментував свою ідею дизайнер. Отже, це привід обрати для наступної вечірки класичні білі штани Michael Kors у поєднанні з глянцевим тренчем Baby Pay PLS. А для більшої виразності образу не забудьте про сонцезахисні окуляри The Attico by Linda Farrow.

Чорна-біла вечірка стала апофеозом світського життя письменника. Сам автор не раз наголошував, що його середовище і є його натхненням. Може тому головними героями скандального оповідання La Côte Basque, що побачило світ у журналі Esquire стали Енн Вудворт, Ненсі «Слім» Кіт, Бейб Пейлі і її чоловік Білл? Кажуть, що письменника попереджали про очевидні наслідки публікації, адже персонажі були занадто впізнавані. Але Трумен був переконаний, що читачі дурні й ніхто нічого не зрозуміє. В результаті кожна з лебідок впізнала себе, а разом з ними уважні читачі розсекретили імена реальних героїв розповіді. Публікація стала не тільки вироком для Капоте, але й причиною самогубства «лебідки» Енн Вудворт. Її попередили про вихід роману й Енн отруїла себе ціанідом за кілька днів до появи журналу.


У своїх інтерв’ю Капоте не раз підтверджував, що не шкодує про публікацію скандальної глави й не розуміє причину гніву своїх подруг. «А чого вони очікували? Все, з чим працює письменник, — це матеріал, який він зібрав у результаті власних праць і спостережень, і ви не можете відмовити йому в праві використовувати його», – пояснював він свою позицію у Vanity Fair. 

Трумен майстерно інтригував публіку, розкриваючи деякі подробиці майбутньої книги, і непрофесійно затримував терміни здачі матеріалу редакторам, змушуючи видавництво роками чекати рукописів. Варто зазначити, що світ так і не побачив повну версію роману. Після того як лебідки покинули Капоте, зробивши його аутсайдером, він з головою занурився у темний світ алкоголю та наркотиків. Навіть непомірно великі аванси чи реабілітаційні центри не змусили одного з найвидатніших письменників XX століття повернутися до роботи. 

Згодом Трумен припинив спроби завершити твір, пояснюючи це творчою та особистою кризою водночас. За день до смерті Капоте зізнався своїй подрузі Джоанн Карсон, що неопубліковані частини його твору «будуть знайдені, коли вони цього захочуть» і залишив їй ключ від сейфа. Але скриня виявилась порожньою і роман було опубліковано незавершеним. Невідомо чи автор сам знищив рукописи, або ж один з героїв книги залишив їх для власної колекції, щоб уникнути ще більших неприємностей.

Популярне у рубриці Inspiration