З його плеча: Історія маскулінності у жіночому гардеробі

31 січня 2023

Більшість речей у чоловічому гардеробі чудово пасують дівчатам. Можливо, це лише наше спостереження, але коли жінка обирає будь-який елемент одягу або аксесуар з шафи бойфренда, вона одночасно підкреслює тендітність і додає своєму образу певну загадку. Цей контраст часто підкреслюють стилісти, працюючи над модними фотосесіями чи одягаючи зірок. Достатньо згадати відео Ріанни на її трек Four Five Seconds чи образи Блейк Лайвлі для промо-туру фільму «Проста Послуга». Але далі більше – якщо уважно розглянути колекції відомих модних марок, то можна отримати не тільки дозу натхнення на наступний сезон, а й побачити безліч цікавих знахідок для себе. 

Для брендів це крок в сторону гендерно нейтральної моди або ж пошук нових клієнтів для чоловічої лінії. Будемо відверті дівчата, ми схильні робити собі подарунки на багато частіше ніж сильна половина людства.

Якщо ж заглибитись в історію моди, то ідея використовувати елементи чоловічого гардероба у жіночих образах зовсім не нова. Однією з перших, хто усвідомив усю магію маскулінності була акторка Грета Гарбо. До неї, жінка у чоловічому образі була більше жартом, ніж серйозним модною постаттю. Попри свій статус діви Голлівуду, у повсякденному житті вона сміливо обирала чоловічі костюми, сорочки поло та пальта прямого крою. Така поведінка вважалася занадто сміливою для 1920-х років, навіть ексцентричною. Але всупереч усім розмовам за спиною, Грета стала прикладом для багатьох жінок і натхненням для дизайнерів. Після неї фішку з чоловічими костюмами намагалася повторити Кетрін Гепберн, але час був втрачений і вона таки залишилася в історії як «Холодна королева екрану» з вишуканим гардеробом. Згодом до чоловічої шафи зазирнув вундеркінд французької моди Ів Сен-Лоран. Він зробив революцію для свого часу й одягнув жінку у смокінг. Звісно, більшість була шокована такою «новинкою», але його віддані шанувальниці підтримали дизайнера і зрозуміли його вибір. Серед них була акторка та подруга кутюр’є Катрін Денев.


Існує легенда, що одній з дівчат, яка перша одягла таке незвичне вбрання для того часу не дозволили відвідати ресторан при готелі The Plaza, запевняючи що вона не дотрималась дрес-коду. Тоді бунтарка зняла штани та сміливо пройшла до свого столика.

Ще одним чудовим прикладом поєднання чоловічого і жіночого слугує фільм Вуді Аллена «Енні Голл». Кінострічка вийшла на екрани у 1970-х роках, коли більшість жінок віддавала перевагу романтичним сукням з квітковим принтом. На противагу таким тенденціям режисер вирішив зіграти на контрасті й одягнув головну героїню у твідові жакети, широкі штани, сорочки, застібнуті на усі гудзики, чоловічі жилетки та краватки. Несподівано для багатьох такий образ сподобався тогочасним дівчатам і став першим поштовхом до початку емансипації жінок та їх руху до рівних можливостей з чоловіками. 



Сьогодні, час від часу, дівчата все ще беруть приклад з відважної героїні Дайан Кітон. Кілька разів ним надихалася команда акторки Зендаї. Тоді дівчина з’являлася у стриманих брючних костюмах, але робила акцент на контрасті кольорів або ж на волосі та сміливому макіяжу, підкреслюючи свої чарівні очі.
Сучасним дівчатам пощастило. Ми вже не маємо чітких правил, що можна та необхідно носити жінці. З кожним роком кордон між чоловічим і жіночим відділом стає більш прозорим. Ми заохочуємо вас забувати про жіночні сукні та підбори чи ховати свою вроду. Навпаки, ми агітуємо обирати себе і власний комфорт і іноді шлях до нього лежить через чоловічу шафу. 

Подивіться як впевнено та гарно граються з пропорціями Хейлі Бібер, Емілі Ратаковські та Кендалл Дженнер. Кожна з цих дівчат працює у сфері моди і з власного досвіду знає, що комфорт і стиль мають йти поряд. До речі, Хейлі доволі довго шукала себе і деякий час була лише «дівчиною Бібера». І тільки змінивши стиліста, який порадив майбутній іконі стилю додати трошки об’єму до своїх образів за допомогою чоловічого одягу, допоміг дівчині вийти з тіні і гучно заявити про себе.








Ми радимо брати приклад з найкращих і сміливо штурмувати полиці ваших чоловіків, адже інколи необхідний елемент для чудового весняного образу необхідно запозичити саме у коханого!